21 Mayıs 2015 Perşembe

Yumurtalı Ekmek nasıl yapılır? Püf noktaları neler?

ayrıcalıklı yörelerde cici papa, ekmek balığı bunun gibi ayrıcalıklı isimlerle anılsa da en yoğun uygulanan ismi yumurtalı ekmektir. Adından da anlaşıldığı benzeri ana malzemeleri yumurta ve ekmektir. Eklenecek değişik lezzetlerle yumurtalı ekmek tarifleri de çeşitlendirilebilir.

çıtır çıtır, nar bu gibi kızarmış yumurtalı ekmek yemek istiyorsanız ekmeğinizin bayat olmasında yarar mevcut. Yumuşak ekmek çok aşırı çok yumurta çektiği için içi ıslak ıslak kalır. gene ekmeğin yumuşaklığından kaynaklı şekilde yağı da fazla çeker. Bu da pek tercih edilmez…

Fransız tostu şekilde da anılan yumurtalı ekmek tariflerine birkaç misal verelim şimdi. Ne dersiniz?


Yumurtalı Ekmek Tarifi 1


Malzemeler:
üç adet yumurta
5-altı dilim ekmek tuz
Karabiber
Kızartma için sıvıyağ

Yapılışı:
Ekmeğinizi 1,5-2 cm. kalınlığında dilimlere bölün.
Yumurtaları derin bir kaba kırın, tuz ve biber ekleyerek iyice çırpın.
Ekmek dilimlerini çırptığınız yumurtalara önlü arkalı bulayın. Gerekirse yumurtayı çekmesi için hafifçe bastırın.
Tavaya bolca yağ koyun ve kızdırın. Yumurtalı ekmeklerinizi önlü arkalı kızartarak servis tabağına alın.
Sıcak ya da ılık şekilde servis yapın.

Yumurtalı Ekmek Tarifi 2


Malzemeler:
8 dilim bayat ekmek,
2 yumurta,
1 çay bardağı süt,
Kekik, tuz,(istenilen baharatları ekleyebilirsiniz. al pul biber, kuru nane vs…)
Kızartmak için yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
öncelikle geniş bir kasede yumurtayı tel çırpıcıyla çırpalım. Süt, tuz ve baharatları ekleyip tekrar karıştıralım. Orta boy bir tavaya yağı döküp kızdıralım. Daha sonra ekmeklerimizi bu karışıma bulayıp ısınmış olan tavada her iki kısmını da kızartalım. Sıcak veya ılık şekilde servis edelim.

Fransız Usulü Yumurtalı Ekmek


Malzemeler:
1 bayat baget ekmek
altı adet yumurta
1 su bardağı süt
2 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı tarçın
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:
Bir kasede süt, tarçın ve vanilya karıştırılır. öteki bir kapta yumurtalar iyice çırpılır. Bayat ekmek dilimlenip ilk evvela sütlü karışımda yaklaşık 45 saniye aksi düz şekilde ederek bekletilir ardından yumurtaya iyice bulanır. Bir tavada kızdırılan bol yağ içinde iki tarafı eşit biçimde kızartılır. Bal ve reçelle servis edilir.

Yağsız Yumurtalı Ekmek


Malzemeler:
Dilimlenmiş 1 tane ekmek (yaklaşık 10-12 dilim),
2 yumurta,
1 su bardağı süt,
Tuz,
1 su bardağı ince rendelenmiş kaşar peyniri.

Yapılışı:
Yumurtalar az tuz ilavesiyle çırpılıp sütü eklenir. Ekmek dilimleri sosun içine arkalı önlü batırılıp çıkarılır ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizilir. üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilip 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder