12 Mayıs 2015 Salı

Arı poleni nedir? Faydaları nelerdir?

Polen, tarihte adlandırılan en eski besin takviyelerinden birisidir. Osmanlı imparatorluğunda, baldan ve polenden besin takviyesi olarak faydalanıldığı bilinmektedir. ikisinde de arıların emeği bulunmaktadır.

öncelikle polenin ne olduğunu öğrenelim. Polen, yaşamın her konusunda bulunan çiçeklerin erkek organ hücresidir. Arılar bir çiçeğe kondukları zaman çiçek üstündeki polen tozları arıların üzerine yapışırlar, arılar üzerlerine yapışan bu toz zerreciklerini salgıladıkları sıvı sayesinde birbirine yapıştırarak ayaklarına tuttururlar ve kovanlarına taşırlar. Arı ilk konduğu çiçekten diğer bir çiçeğe geçtiği süre, üzerine yapışan polen tozları başka çiçeğin dişi organına ilişki ettiğinde çiçekler arasında çiftleşme gerçekleşmiş olur.



Yapılan araştırmalar arının sabah ne tür çiçeğe konarsa, akşama kadar sırf o tür çiçeğe konmaya devam ettiğini ortaya koymuştur. ilim dünyasının müşterek görüşü, arılar yok olursa, dünyadaki hayatımızın birkaç sene arasında bulunmamaktadır olacağı yönündedir. nedeniyse arılar olmazsa polen taşınamaz ve dünyadaki ekosistem bozulmuş olur.

Arılar doğadan aldıkları bu polenler ile kovanlarına geldiklerinde arıcıların kovan girişlerine yerleştirmiş oldukları ve arının geçebileceği genişlikteki polen kapanlarından geçmeye çalışırken ayaklarına yapışmış olan polenler kovanın girişine monte edilen polen kapanının altındaki tepsiye dökülür. çoğunlukta arı yetiştiricileri, poleni bir gün kendileri alırlar, bir sonraki gün arılara bırakırlar.

Arı poleni insan vücuduna yararlı tam 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, organik hormon, enzim, pigment, karbonhidrat ve ferment içerir. ayrıca polende bulunan elementlerden bazıları da demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyumdur. Alüminyum, nikel, titanyum ve çinko da polende bulunan iz elementlerdir. Polende bulunan vitaminler, A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H ve P vitaminleridir.

Arı poleni nasıl kullanılır?

Normal şartlarda polenin sindirilmesi 2 saatlik zaman alır. ilk kullanmaya başlandığında 1 çay kaşığı kadar kullanılarak başlanmalıdır. Arının poleni aldığı çiçeğe göre polenin tadında ve renginde de değişiklik olabilir. Polen her hafta biraz daha artırılarak yenmeye devam edilir, ama her şeyde olduğu bunun gibi poleninin de fazlası yararsız olabilir; bunun için gündelik 30-35 gramdan fazlası yenmemelidir. yalın biçimde yenilebileceği bunun gibi ılık süte, meyve suyuna karıştırılarak yahut bal ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Arı poleninin faydaları nelerdir?

* H vitamini sayesinde gelişmeyi mümkün kılar ve hızlandırır, ten ve göz kapağı iltihaplarını önler
* kalp kasının çalışmasını güçlendirir.
* Bağırsak iltihaplarını iyileştirir.
* iştah açıcıdır. Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
* şahıslarda sinirliliği ortadan kaldırır.
* Düşünme yeteneğini artırır.
* Kandaki alyuvar sayısını % 25-30 oranında artırır.
* Görme yetisini artırır.
* Cystin aminoasidi, saçın gelişmesine katkıda bulunur.
* Güzellik kremi olarak da kullanılır.
* Zekâyı çalıştırır.
* Yüksek tansiyonu düzenler.
* Soğuk algınlığını giderir.
* Atletler enerjilerini ve dirençlerini artırmak için kullanırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder