Beslenme, sıhhat ve tıp alanındaki gelişmeler ışığında, Sabri ülker gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı ilim ödülü; sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmek, araştırma, eğitim programları ve bilimsel girişimleri desteklemek, topluma faydalı yenilikçi tetkiklerin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla her sene düzenleniyor.
Sabri ülker bilim ödülü sahibi olan projenin ismi “Fonksiyonel instant çay geliştirilmesi ve sıhhat üzerine etkilerinin belirlenmesi” şekilde açıklandı. 2011-2014 yılları arasında araştırılan projenin amacı, düşük kaliteli çayların değerlendirilerek normal, kafeinsiz ve fonksiyonel buzlu çay durumuna getirilmesi ve fonksiyonel buzlu çayın sağlık üzerine olan etkilerinin araştırılmasıdır.
proje kapsamında, üç ürünün hem granül hemde tablet formlarında geliştirilmesi hedeflenmiştir. instant çay; askeriyede, taşımacılıkta, kamplarda, kantinlerde ve gibi yerlerde tüketilebilecektir. Kafeinsiz instant çay; hipertansiyon hastaları, gebeler, minikler bunun gibi kafein kullanmak müsait görülmeyen kişilere sunulmak üzere geliştirilmiş. Kolesterol düşürücü Fonksiyonel buzlu çay üretimi dünyada ilk kez gerçekleştirilecek olup, bu manada memleket ekonomisine ciddi bir katkı sağlaması planlanmıştır.
TüBiTAK’ın sitesinde projenin sonuçları olarak; ülkemiz beslenme alışkanlıkları içinde mühim bir yer olan çaya uygulanacak ileri teknolojilerle katma kıymeti yüksek yeni ürünler geliştirilecek, bununla beraber fonksiyonel bir hale getirilerek halk sağlığının iyileştirilmesi adına mühim bir katkı sağlanabilecektir, açıklaması yer alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder