6 Mayıs 2015 Çarşamba

Dünya’ya en uzak galaksi hangisi?

Yale ve California Santa Cruz üniversitelerinden gök bilimcilerin üç ayrıcalıklı teleskop kullanarak keşfettiği Dünya’ya 13,1 milyar fer yılı uzaklıktaki galaksinin Evren‘in ilk nesil galaksileri arasında yer aldığı belirtildi.

EGS-zs8-1 adı verilen galaksinin, Büyük Patlama’nın 670 milyon sene sonrasında oluştuğu ve yaklaşık 100 milyon yaşında olduğu kaydedildi.



çoban (Bootes) Takımyıldızı’nda olduğu ve Samanyolu galaksisinde şu anda oluşanın 80 katı oranla yıldız oluşturduğu anlatım edilen yeni galaksinin keşfi “Astrophysical Journal Letters” dergisinde yayınlandı.

Galaksi Nedir? Galaksiler Nasıl Keşfediliyor?

Galaksi, içinde yıldızları, yıldızlar arası ortamı, bu ortamın içindeki gaz ve toz bulutlarını, yıldız kümelerini ve karanlık maddeyi barındıran bir sistemdir.


Sayıları 250 milyarın üstünde bulunduğu sanılan galaksilerden bizim içinde yaşadığımız galaksinin ismi Samanyolu ve yapısında 100 milyar civarında yıldız var.

Galaksiler sarmal yada elips biçiminde olabilirler. Sarmal Galaksiler ekseriyetle yıldızların doğduğu galaksilerdir. Samanyolu Galaksisi de sarmal halinde bir galaksidir.

galaksi-1_060515Galaksiye bağlı olan yıldızlar galaksinin merkezinin etrafında hareketlidirler. Samanyolu’nda Dünya ve diğer 8 gezegen kendi etraflarında dönerken tıpkı anda da Güneş’in etrafında dönmektedirler. Güneş sistemi de tıpkı şekilde hem kendi hem de galaksi etrafında bir eksen boyunca dönmektedir.

Bize en yakın galaksi olan Andromeda da sarmal şeklindedir. adlandırılan en büyük galaksiler ile en küçük galaksiler ise elips şeklindedirler. örneğin; Messier 87 Elips galaksisi Samanyolu’nun on sert büyüklüğündedir.

Evren devamlı genişlediği ve tüm cisimler birbirinden uzaklaştığı için ışık dalgaları gerilir. Bu da cisimlerin aslında olduğundan daha kırmızı görünmesine neden olur. Gökbilimciler bu kırmızı renk değişimini derecelendirir. Böylece galaksinin daha önce tespit edilmiş galaksilerden farkı ve Dünya’ya olan uzaklığı belirlenir.

Evren hakkında bilgi edinmenin bir yolu da dış katmanlarını incelemektir, ki bu katmanlar galaksi oluşumu ve evriminde ne tür fiziksel süreçlerin hakim bulunduğu hakkında fikir veriyor. Uzmanlar evren ve galaksiler hakkında çalışmalarına devam ederken bize de süreci takip etmek düşüyor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder