
uçhisar kalesiUçhisar Kalesi, Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peri bacasıdır. Kalenin zirvesi Kapadokya’nın kuş bakışı görüleceği tek yerdir. Güvercinlik Vadisi’nden, Avanos’a doğru tüm vadiler, Ortahisar Kalesi, Göreme Beldesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Kılıçlar Vadisi, Kızılçukur, Güllüdere, çavuşin, Boztepe, Aktepe, Avanos, yani tüm Kapadokya ayağınızın altındadır. özellikle gün batımının yaklaştığı saatlerde ziyaretçi akınına uğrar.
Eskiden kale arasında ve eteklerinde yaşayanlar, erozyon etkisiyle kalede yıkıntılar oluşunca kalenin güneyinde bulunan düzlük alana taşınmışlar. Kalede yapılan arkeolojik çalışmalarda kalenin zirvesinde çok fazla sayıda oyma küp, oyma mezar ve büyük sarnıç bulunmuştur. Kaleden kuzeye doğru aşağılara bakınca Cevizli peri bacalarını, Oylu Dağı’nı ve batıda Nevşehir’i, kalenin hemen önünde yeni Uçhisar’ı, güneybatıda uzaklarda Hasan Dağı’nın zirvesini görürsünüz. Uçhisar Kalesi, Erciyes ve Hasan Dağı’nın beraber görülebildiği tek yerdir.
Roma döneminden bu güne oyularak içine çok aşırı sayıda oda, ev, sığınak, depo, sarnıç, mezar, mahsen, yapılan kale, Arap akınlarına karşı önemli bir savunma noktası olmuştur. Hem bir gözetleme kalesi hem de savunma kalesi şekilde kullanılan Uçhisar Kalesi, Selçuklu ve Beylikler döneminde de önemini korumuştur.
genelde beyliklerin hudut bölgesi konumunda olan kale, Selçuklular’ın doğu sınırı, Kadı Burhanettin Beyliği’nin garp sınırı, Karamanoğulları’nın şark sınırı konumunda olduğundan “Uçhisar” adıyla anılmaya başlamıştır. Bölgenin en yüksek noktalarına kurulmuş olan Başhisar (ürgüp), Ortahisar ve Uçhisar Kaleleri Selçuklu Dönemi’nde Nevşehir’in 3 mühim korunma noktasını oluşturuyordu. 1530 yılında yapılan ilk nüfus sayımında Uçhisar’da yaklaşık 3000 insanın yaşadığı tespit edilmiştir.
Uçhisar Kalesi, kamu arasında büyüğüne “Ağanın Kalesi”, küçüğüne “çavuşun Kalesi” denilen birbirine bitişik iki sivri peribacasından oluşmaktadır. Kale güneyden 50 metreyi, kuzeyden 100 metreyi aşan yapısıyla bir gökdeleni andırır. Kalede günbatımını izlemek, bütün vadilerin aldığı kızıllığı, renk değişimlerini ve büründüğü atmosferi seyretmek için ziyarete gelen yerli yabancı bütün ziyaretçiler, dünyanın en büyülü mekanlarından birinde oldukları için çok fazla şanslılar.
Uçhhisar beldesinde konaklamak için aşırı çok sayıda oteller bulunmaktadır. çeşitli seramik atölyelerinin bulunduğu bölge bu sne ilk defa düzenlenecek bir etkinliğe evsahipliği edecek. Uçhisar Kalesi’nde 14 Mayıs-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uchisar art
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder