5 Mayıs 2015 Salı

Mostar Köprüsü nerededir?


Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek’in Mostar şehrinden geçen bir yapıdır. ülkenin sembol yapılarından olan bu köprü Neretva Nehri üstünde, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin nedeni ile 1566 yılında inşa edilmiştir. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştır. Köprü, çevresindeki kente adını da vermiştir ve Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti olmuştur.

16. asır sonlarında Mostar, Osmanlı imparatorluğu’nun Bosna’daki idari merkeziydi. Osmanlılar zamanında yapılan bu köprü, 2005 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenmiştir.



mostar köprüsüNeretva Nehri’nden 24 mt. yükseklikte, 30 m. uzunluğunda, 4 mt. genişliğinde olan Mostar Köprüsü, dönemine göre çağdaş bir teknolojiyle inşa edildi. Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullanıldı. Köprü, inşa edildikten sonra yakınındaki şehre ismini vermiştir, şehirde ticareti canlandırmış ve zenginleştirmiştir. Böylece Mostar, Hersek bölgesinin ciddi bir şehri durumuna gelmiştir. Mostar Köprüsü, gözüpek sporcular nedeni ile yıllarca bir atlama platformu şekilde kullanılmıştır. Mostar Köprüsü’nün bir de geleneği bulunur. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı.

Mostar Köprüsü günümüze nasıl geldi?

Bosna-Hersek’te başlayan iç savaş esnasında Mostar Köprüsü‘ne ilk saldırıyı 1992′de Bosnalı Sırplar düzenledi. 9 Kasım 1993′te Hırvat tankları köprüye daha büyük bir ziyan veren saldırılarını başlattı. Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkıldı. Dev taşları, Neretva Nehri’nin sularına gömüldü. Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca Bosna’da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolüydü ve 427 yıldır ayaktaydı. şehrin Müslüman ve Hırvat kesimini birbirine bağlıyordu.

mostar köprüsüSavaş sonrasında ingilizler, yıkılan köprünün yerine geçici bir demir köprü yaptı. Mostar civarındaki öteki köprüler de tahrip edildiğinden, nehrin iki yakasını birleştiren tek yapı olarak bu köprü kaldı.

Mostar Köprüsü‘nün eski durumuna müsait şekilde tekrar inşası çalışmaları UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle 1997′de başladı. Macar ordusundan dalgıçlar özgün taşları nehir yatağından bulup vinçlerle çıkardı. Bombardımandan ve suyun içinde bozulmaya uğramış taşlar yapıda kullanılamadığı için, orijinal taşların çıkarıldığı, günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrardan bu meslek için açılıp, aynı ocaktan çıkarılan taşlar köprünün yapımında kullanıldı. özgün modele sadık kalınarak köprünün temelleri de sağlamlaştırıldı. 30 metre uzunluğundaki, 24 mt. yüksekliğindeki köprünün kemerindeki çalışma Haziran 2002′de başlanıyor. Son şekilde kilit taşı Ağustos 2003′te yerine konuldu.

inşaatı tamamlanan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye’nin de olduğu çok fazla sayıda devlet temsilcisinin hazır olduğu bir törenle, ingiliz Prensi Charles sebebi ile 23 Temmuz 2004 tarihinde açıldı. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi’ne eklendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder