Paleo diyeti, zayıflamak isteyenler için de uygun bir diyet olmakla birlikte, gerçekte bir sağlıklı beslenme programıdır. Paleo diyeti, insan ömrüne olumsuz etkileri olan çok sayıda hastalıktan korunmak ve sağlıklı beslenme tarzını benimseyerek hayat kalitesini yükseltmek için uzmanlar nedeni ile önerilmektedir.
ismini Paleolitik çağ’dan sektör paleo diyeti, günümüzden yaklaşık 2 milyon sene öncelikle yaşamış olan eski şahısların beslenme tarzını misal alıyor. Bu diyet, eski kişilerin beslendiği tarzda tabii beslenme ve daha sıhhatli yaşama kavuşmak için ideal bir beslenme programı. Paleo diyetini, hiçbir teknolojik ve sanayi tipi uygulamaya maruz kalmamış, doğal gıdalarla beslenilen bir hayat tarzının benimsenmesi olarak da tanımlayabiliriz.
paleo diyetiözellikle geçtiğimiz yüzyılda, işlenmiş, katkı maddeleri eklenerek ömrü uzatılmış, tabii olmayan her türlü gıdadan, preslenmiş sıvı yağlardan ve kimyasal yollarla katılaştırılmış, margarin tipi yağlardan irak durmanızı ve besinleri, doğada bulundukları hallerine en yakın şekliyle tüketmenizi öğütleyen taş devri diyeti faydaları kısa sürede kendini gösteriyor.
Paleo diyeti, hipertansiyondan, kalp ve damar hastalıklarına, obeziteden, diyabete, kanserden, sindirim sistemi ve sinir sistemi rahatsızlıklarına kadar pek aşırı rahatsızlığa iyi geliyor.
Paleo diyeti nasıl yapılır?
sağlıklı ve naturel beslenmeyi hayat durumuna dönüştürmek isteyenlerin tercih ettikleri paleo diyetinin kuralları şöyle;
* birçok diyetin kesin kurallarından olan 3 beyazdan yani un, tuz ve şekerden uzak durmak, paleo diyetinin de kuralları içinde yer alıyor.
* Gün arasında tüketilen her şey, doğada mevcut olduğu formuna en yakın şekliyle tüketilmek zorunda.
* Paleo diyetinde gıdaların tüketiminde herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Doyuncaya kadar yemek serbest.
paleo diyeti* Porsiyon sınırlaması yok fakar, gündelik beslenmenizin en az yüzde 60’lık bir bölümünü çiğ gıdalardan oluşturmanız gerekiyor. Yediğiniz etler, az pişmiş olmalı.
* Balıklar çiftlikte yetişmiş değil, nebati deniz balığı olmalı.
* Yumurtalar tabii ortamında beslenen tavuklardan elde edilmiş olmalı.
* Ekşimeyen, bayatlamayan yoğurt, süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalı.
* Sebzeler olası olduğunca çiğ tüketilmeli.
* çok aşırı şekerli meyveler sınırlı biçimde tüketilmeli.
* Zeytinyağı, tereyağı, iç ve kuyruk yağları serbest, margarin kullanımı ise kesinlikle yasaklanan gıdalar içinde yer almaktadır.
* çay, telli, zımbalı, yapışkanlı poşetlerde değil, demlenerek tüketilmeli.
* Rafine şeker kullanılarak yapılan her şey yasak. Tatlandırıcılar, yoğun şeker içeren reçeller yasak. Bal ve pekmez, tabii olmaları şartıyla serbest.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder