Feniks, eski Mısır kökenli efsanevi ateş kuşunun garp mitolojisindeki karşılığıdır. Efsaneye göre Feniks kuşu, küllerinden yeniden doğar.
Pers mitolojisinde Simurg, Anka, islam sonrası Türk mitolojisinde Zümrüdü Anka, daha önceleri de Tuğrul kuşu olarak geçmesi bunun gibi birçok milletin efsanelerinde karşılık bulmaktadır. Bahsedilen bu kuşların bazı özellikleri azda olsa benzerlik gösterir, bazı yönleriyle ise birbirlerinden ayrılırlar. Feniks kuşu, Yunan mitolojisindeki yeri dolayısıyla Yunanistan’ın sembollerinden bir tanesidir. ilk modern yunan nakit birimi Feniks oyması taşıyordu. Kraliyet arması ile değiştirilmesine karşın, popüler bir sembol olarak kaldı, ve 1930′larda ikinci Helenik Cumhuriyet’te tekrardan kullanıldı.
feniks kuşuYunan mitolojisinde Feniks‘in Habeş diyarında yaşadığına inanılıp bir kartal büyüklüğünde ve çok aşırı uzun ömürlü bulunduğu söylenmektedir. Gözleri yıldızlar bu gibi parlak olup başında parlak bir sorguç bulunmaktadır. Boynunun tüyleri yaldızlı, diğer tarafları ise kırmızıdır. ömrünün sonlanmakta olduğunu anlayınca, kuru dalları zamkla sıvayarak kendine yuva yapar ve üstüne kurulmakta. Kızgın güneşin yuvayı tutuşturup kendini yakmasının ardından küllerinden bir yumurta meydana gelir ve ondan da yeni bir Feniks kuşu menfaat. Böylece Feniks kuşu, Hristiyan dünyasında, öldükten sonra dirilmenin simgesi olmuştur.
Feniks, rengarenk tüylü ve altından kızıl (ayrıcalıklı efsanelere göre mor, mavi ya da yeşil) bir kuyruğa sahip mitolojik bir kuştur. 500 ile 1000 yıl arası bir yaşam döngüsüne sahiptir, hayatının sonuna doğru kendine dallardan bir yuva yapar ve yuvayı ateşe verir ve kül olur. Bu küllerden yeni bir feniks yahut yumurtaları ortaya çıkar, yine yaşamak için doğar. Yeni Feniks kuşu, kül yapılmaksızın öncelikle yaşadığı kadar yaşar. Yani hayat süresi her zaman aynıdır. Bazı efsanelere göre Feniks kuşunun çığlığı çok aşırı güzel bir şarkı gibidir. çok fazla az sayıda hikayede insana dönüşebilme yetenekleri olmaktadır.
Tasvirleri ve hayat süresi değişse de, Mısırlı Feniks kuşu erken Katolik sanatında ve Katolik semboliziminde, isa’nın dirilişini, ölümsüzlüğünü ve ölümden sonra hayatı simgeleyen bir sembol olarak popüler olmuştur. esas şekilde, Feniks kuşu, Mısırlılar nedeni ile leylek yada balıkçık tipi bir kuş şekilde belirtilmiştir. Feniks aynı zamanda ingilizcede, çin mitolojisindeki en ciddi mitolojik kuşa verilen isimdir. Fenghuang kendine ait sembolik anlamlara sahiptir.
feniks kuşuYunanlar ise, bunu kendi dillerinde mor-al ve ya koyu kırmızı anlamına gelen Phoenix (Feniks) ile isimlendirdiler. Onlar ve romalılar daha sonra kuşu tavuskuşu yada kartal olarak resimlediler. Yunanlara göre Feniks, Fenike’de bir kuyunun birlikte yaşardı. şafakta kuyunun suyunda yıkanır, ve Yunan güneş tanrısı Helios atlı arabasını onun şarkısını dinlemek için durdururdu.
ülkelerin kültürlerine göre Feniks kuşu
* Feniks eski ve yeni lübnan kültürlerinin merkezindeki figürdür. Lübnanlılar Fenikelilerin soyundan gelmektedirler. menfaatlerini Feniks’in oğlu olarak tanımlarlar. bilhassa Lübnan ve Beyrut, sembolik şekilde, uzun tarihi boyuna yedi defa yıkılmış ve yeniden kurulmuş olduğundan, bir Feniks kuşu bunun gibi gösterilmektedir.
* çin’de Fenghuang yüzeysel olarak Feniks’e benzeyen mitsel bir kuştur. Ejderhadan sonra enfazla saygı duyulan ikinci efsanevi yaratıktır. çoğunlukla imparatoriçe ve bayanların tasvir edilmesinde kullanılır. Feniks, kuşların lideridir.
* Japonya’da Feniks hō-ō ve ya fushichō şekilde adlandırılır, “ölümsüz kuş” anlamına gelmektedir.
* Rus kültüründe, Feniks, Zhar-Ptitsa yani ateş kuşu olarak gözükür. ıgor Stravinsky’nin 1910′daki “Ateş Kuşu” adlı meşhur balesinin konusu olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder